Kebuluran, Stalin dan sejarah

Darurat makanan. Itulah senario yang sedang berlaku secara mendadak dan mencetuskan inflasi di sekurang-kurangnya di 33 negara. Senario dimana harga makanan meningkat dua kali ganda dijangka akan meningkatkan kadar kemiskinan global sebanyak 3-5 peratus.

Bila manusia mula berbunuhan untuk mencari makanan, krisis lain akan mula menular. Secara perlahan-lahan kebencian kepada sistem akan menapak dan akhirnya, sistem dilanggar demi sesuap nasi.

Namun sedarkah kita, kebuluran yang paling ketara dalam sejarah dan membawa kepada kematian berjuta-juta manusia adalah kebuluran yang berlaku antara tahun 1932 hingga 1934 di Kesatuan Republik Sosialis Soviet, USSR.

Mentor kepada bencana ini ialah Joseph Stalin merupakan seorang diktator yang memerintah Kesatuan Republik Sosialis Soviet daripada zaman 1920-an hingga kematiannya pada 1953.

kempen yang digelar “Great Purge” yang bertujuan memperkasakan pemerintahan beliau telah membawa beliau untuk memberi peruntukan yang tinggi kepada kempen ketenteraan dan pemerintahan. Tanpa budget untuk pertanian dan bahan konsumer, membawa USSR kepada krisis kebuluran yang maksimum.

Kerana kebuluran inilah juga yang membawa kepada kematiannya. Dia dikatakan mati dibunuh oleh pasukan rahsia. Walaupun era USSR telah berakhir, namun derita itu masih berperkatakan dari generasi ke generasi…

Persoalan, mengapa krisis makanan dan kebuluran ini kembali berulang? Adakah kita tidak belajar dari sejarah penderitaan di USSR ini?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: