MENCARI ZULKARNAIN – HARI KE-5

Hari ini bermula agak lewat. Maklumlah, selepas melalui perjalanan yang memenatkan, kami mulakan aktiviti hari ini sekitar jam 12 tengah hari. Itu pun selepas menikmati maggi kari berulam nasi impit. Sedapnya tak boleh dibayangkan.. yang lebih mengasyikan menikmati menu hari ini dengan menikmati Acropolis yang hujung pandangan.

Aktiviti bermula dengan mencari Kementarian Kebudayaan dan Warisan Greece. Selepas dibantu oleh pihak hotel, kami menaiki taxi ke lokasi. Tiba di sana, selepas kekeliruan dan salah faham kerana komunikasi inter bahasa dan budaya. Namun apa persoalan yang diungkit berjaya diungkai.

Terus berjalan-jalan sekitar bandar Athens mencari jalan balik ke hotel sambil mencari tempat makan. Akhirnya singgah saja di Mac Donald. Mac Donald Athens bro… harganya makanannya sekitar 7 euro satu set. Kira-kira RM 35. Nasib baik dapat merasa burger udang dan kentang. Kalau tak susah jugak.

Kemudian terus berjalan di sekitar Plaka. Cuba mencari beberapa cenderahati yang sememangnya mahal. Tapi kalau tak beli, tak ada pula kenangan di bandar yunani ini. Akhirnya, membeli satu set chess bersoldadukan tentera Greece. Mungkin ini sahaja cenderahati yang dibeli memandangkan harganya yang tinggi. Untuk keluarga dan kawan2, mungkin akan bershoping di Mesir memandangkan harganya jauh lebih murah.

Terus berjalan ke hotel penginapan sambil meresap budaya masyarakat Greece yang sangat menarik. Bandar yang sangat bersih, budaya menghormati tetamu yang tinggi, mesra dan bercakap sangat perlahan. Tiada jerit pekik, tiada mat rempit, tiada peminta sedekah bergelandangan, tiada pemuda-pemudi yang keliru dengan fesyen, tiada penjaja yang menjerit-jerit… semuanya sangat teratur.

Benarlah kata, Muhammad Asad, seorang penulis tafsir berbangsa Austria dan penulis buku “The Meaning Of The Holy Quran” yang pernah menyatakan: “bila aku ke eroprah aku melihat islam, bila aku ke negara islam, aku melihat orang islam.” Menarik bukan.

Terfikir juga hendak membawa isteri dan anak-anak ke sini nanti.. tapi mungkin selepas euro sudah tebal poket. hehe

Sepanjang malam memahami sejarah Alexander The Great. Merungkai persoalan adakah beliau lelaki yang disebut dalam surah Al-Kahfi?

Advertisements

2 Respons to “MENCARI ZULKARNAIN – HARI KE-5”

  1. intanmusliha Says:

    wah syok nya..saye nk kawin dengan pemuda Athens lah..leh tlung x?hihik

  2. Mustafa Akmal Ariffin Says:

    Syir
    Kalau melangkah ke Mesir (Kaherah) maklumkan aku! Aku punya sepupu di sana…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: