MENCARI ZULKARNAIN : HARI KE-10

 

Hari ke-10 dalam kembara mencari lelaki bernama “Zulkarnain” bermula agak awal. Ini kerana lokasi hari ini adalah antara lokasi yang merupakan salah satu daripada tujuh keajaiban dunia, Piramid.

Perjalanan menyusur bandar Cairo/Kaherah sangat mengasyikan. Sempat leka memandang sungai Nil yang membelah 9 buah negara. Sepanjang sungai ini, tertera sejarah yang cukup panjang, sesuailah ia digelar sungai terpanjang di dunia. Perlu diketahui juga, bahawa perkataan “Nil” berasal dari perkataan greek yang bermaksud lembah sungai. Sungai ini berakhir di lautan Mediteranean.

Kini sungai Nil adalah simbol kepada peradaban manusia. Satu hakikat yang tidak boleh dinafi bahawa air adalah sumber kepada ketamadunan.

Kerajaan Mesir bermula di lembah sungai Nil. Pada mulanya ia adalah kawasan pertanian dan secara perlahan-lahan membentuk wilayah-wilayah kecil di pinggir sungai. Pada 3200 S.M, Firaun Menes telah menyatukan wilayah-wilayah ini menjadi kerajaan Mesir dan era dinasti pun bermula.

Kewujudan Universiti Al-Azhar juga tidak boleh dinafikan memberi satu lagi nadi istimewa kepada Mesir. Universiti yang mulanya dibina pada 969 (kerajaan Fatimiyyah) merupakan universiti kedua tertua di dunia selepas Universiti Al-Qarawiyin, Maghribi. Sebagai satu institusi pendidikan yang sangat dikenali, kebajiran pelajar di Mesir memberi impak yang sangat positif. Di sepanjang jalan, sanario pelajar menelaah dan berbincang menjadi satu panorama yang cukup istimewa.

Kawasan terletaknya piramid tidak lah terlalu jauh dari bandar. Sekitar 2 jam sahaja (itupun jika keadaan lalu lintas mengizinkan). Bercakap mengenai lalulintas, percayalah : kita tidak mahu memandu di Mesir!

Dari kejauhan piramid Kufu yang merupakan piramid terbesar sudah menampakkan dirinya. Di tengah padang pasir, ia menjadi satu monumen yang sangat menakjubkan. Jika kita pada zaman ini sudah melihat terdirinya piramid sebagai satu keajaiban, bayangkan Alexander The Great yang tiba lebih awal disini. Unsur kekaguman ini yang membawa satu senario baru kepada cara pemerintahan Alexander. Sehingga hari ini beliau dianggap sebagai salah seorang Firaun selepas beliau dikatakan sebagai anak tuhan oleh penilik di Kuil Amon, di Siwa.

Akhirnya, kami tiba di kawasan piramid. Selepas melalui kawalan keselamatan yang tak seberapa ketat (gaya ajer lebih, namun disini duit lebih berkuasa)), akhirnya kami berdiri mengadap Piramid Agung Kufu. Piramid Kufu merupakan piramid terbesar di bandar kematian Giza ini. Ada dua lagi piramid kecil yang bersebelahan dengan piramid Kufu iaitu piramid Khafre dan piramid Menkaure. 3 piramid paling kecil pula dikenali sebagai piramid permaisuri.

Piramid Kufu dibina untuk Firaun Kufu yang memerintah pada 2606-2583 SM. tempoh pembinaan piramid ini mengambil masa 20 tahun. Ia mempunyai 2 juta blok batu kapur dan setiap satunya seberat 1 tan. Pada asalnya ketinggian piramid ini ialah 146.5 meter. Akibat hakisan dan kecurian batu disebelah atas, ketinggian piramid ini merubah menjadi 139 meter.

Penyelidikan, penemuan  dan pemetaan kawasan ini masih berlangsung hingga hari ini. Dikhabarkan banyak lagi piramid yang tertimbus di bandar kematian ini.

Peluang untuk mendaki piramid Kufu tidak kami lepaskan. Walaupun tidak bolah sampai ke atas kerana kecerunan, berdiri di atas salah satu dari tujuh keajaiban dunia ini sudah cukup memberi kepuasan.

Selepas lelah meneroki piramid-piramid ini, kami bergerak ke satu kawasan padang pasir yang agak tinggi sedikit. Inilah kawasan paling ideal untuk melihat kesemua piramid-piramd tersebut.  Selain merupakan kawasan jual beli, perkhidmatan untuk berkuda dan ber”unta” juga disediakan. Perlu diingat, barangan yang dijual disini sangat mahal. Lebih dari 1 kali ganda jika dibeli di pasar.

Kemudian kami terus ke kawasan Sphinx Giza. Ia terletak bersebelahan dengan piramid Khafre.

Patung Sphinx yang berbentuk separuh manusia dan separuh singa ini merupakan salah satu patung yang terbesar di dunia. Ia berukuran 73.5 meter panjang, 6 meter lebar, and 20 m tinggi.

Nama Sphinx berasal dari perkataan greek yang merujuk kepada singa. Kehadiran pelancong dikawasan ini amat memeranjatkan. Terpaksa beratur panjang dan bersesak-sesak dengan mereka dari pelbagai ras budaya, agama dan pastinya warna kulit. Lebih meletihkan bila matahari tepat di kepala. Semuanya sangat teruja untuk melihat sphinx dengan mata sendiri. Untunglah kami semua lelaki dan sangat perkasa. Kami memanjat batu-batu  disekitar itu dan dapatlah melihat Sphinx dengan jelas dan penuh emosi.

Lama juga kami disini. Kepanasan matahari nampaknya hampir tak membawa erti. Menung dan mungkin berfikir, bagaimana piramid dan sphinx ini dibina. Persoalan lain pula : adakah peluang untuk sampai disini lagi..?

Kami harus bergerak. Lokasi seterusnya ialah Piramid Memphis. Kewujudan piramid ini agak menarik. Selain baru ditemui dan bentuknya tidak tajam disebelah atas, piramid Memphis ini dikatakan menyimpanan mayat Alexander The Great!!!

Piramid ini tidaklah terlalu jauh dari lokasi piramid-piramid yang lain. Sekitar setengah jam perjalanan menyusur padang pasir, piramid Memphis menonjolkan dirinya.

Kembali pada sejarah, pada 29 Mei, 323 BC, Alexander telah hadir ke sebuah jamuan makan yang disediakan oleh sahabatnya Medius dari Larissa. Dalam jamuan tersebut, Alexander telah meminum arak dengan kapasiti yang banyak. Selepas itu, Alexander jatuh sakit. Pada 11 Jun 323 BC, Alexander mati di dalam istana Nebuchadrezzar II di Babylon.

Kematiannya membawa pelbagai spekulasi. Medius pastinya tidak terlepas kerana dikatakan meracun Alexander dalam jamuan tersebut. Alexander juga dikatakan juga diracun oleh anak Antipater. Antipater adalah penyokong kuat Alexander dan ayahnya. Ada juga mengatakan Alexander sakit akibat malaria. Sesuai dengan kematiannya, kuburnya juga membawa pelbagai spekulasi. Selain dikatakan dikuburkan di Babylon, ada juga mengatakan mayatnya dihantar ke Greece. Satu teori paling unik ialah Alexander dikebumikan di dalam piramid Memphis. Mungkin sesuai dengan keinginannya, menjadi pemerintah dan menjadi tuhan!

Piramid Memphis yang baru ditemui ini terus menajdi saksi antara sejarah dan spekulasi…

Dalam perjalanan pulang,  kami dibawa oleh Alak dan Farish ke satu lagi lokasi pilihan pelancong. Kilang memproses kristal. Memasuki dewan pamerannya sangat memeranjatkan. Pelbagai potongan dan bentuk kristal yang sangat eksklusif. Istimewanya, harga yang ditawarkan agak murah. Sempat juga membeli beberapa set rantai kristal untuk keluarga.

Dalam perjalanan petang ini, wajah Cairo makin jelas di hati dan di akal. Beberapa kawasan yang kami lalui sangat kotor. Tidak dapat kami bayangkan sampah sarap yang dibuang ditengah jalan raya. Sememangnya di Cairo, jurang kaya dan miskin makin melebar. Kehidupan 16 juta penduduk di kota Cairo pasti menyulitkan.

Malam akhir di Mesir kami habiskan dengan berjalan-jalan sekitar Cairo. Dalam hati tersusur juga mencari lokasi-lokasi yang disebut dalam novel “Ayat-Ayat Cinta” yang dibaca sebelum memulakan kembara. Tak sabar untuk kembali ke Malaysia dan menonton filem yang digarap dari novel istimewa itu.

Dalam kesejukan malam itu, hatiku sudah tiba di Malaysia. Lupakan kegagahan Alexander, lupakan kecantikan Cleopatra. Hatiku hanya pada keletah Putera Syahmi Zafran, manjanya Puteri Syahmina Zafirah dan pelukan isteri yang jauh di timur sana…

Advertisements

2 Respons to “MENCARI ZULKARNAIN : HARI KE-10”

  1. mmg benar bahawa tidak di galakkan utk memandu di mesir..Amat menakut kan..dan sy jga brsetuju ttg kuantiti sampah yg bnyak di negara itu,,tp apa yg menarik nya…manusia serata dunia masih setia mengunjungi mesir..bumi yg terkenal dgn sejarah para nabi dan penguasa2 agung d zaman silam..:):)..

  2. Mawaddah,
    MAsih terasa untuk kembali kesana…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: