MENCARI ZULKARNAIN : HARI KE-10 (MENGENANG CLEOPATRA)

Sekadar mengenang ….

Dia perempuan yang penuh teka-teki, penuh muslihat dan dikenali sebagai perempuan paling merbahaya dalam sejarah. Dialah Cleopatra (69 SM-30 SM).

Propaganda barat banyak meletakkan Cleopatra sebagai perempuan muda yang sukakan keraian dan gilakan lelaki-lelaki yang berkuasa. Antara lelaki penguasa yang pernah tewas ialah Julius Caesar dan Marcus Antonius. Namun bukti di Mesir membuktikan sebaliknya.

Cleopatra Ptolemy VII mempunyai cita-cita yang tinggi. Beliau impian sebuah negara dunia dan beliau adalah ratunya.

Cleoptara mempunyai keinginan untuk mengembalikan visi Hellenistik (gabungan Timur dan Barat) walaupun pada masa itu kekuasaan Rom semakin hebat dan empayarnya semakin kecil. Kehadiran Julius Caesar ke Mesir untuk menuntut hutang lama digunakan sebaiknya oleh Cleopatra. Ini kerana beliau sedang bermusuhan dengan adiknya Ptolemy XIII.

Tidak diketahu bagaimana Julius Caesar yang dikenali sebagai pemikir yang hebat boleh kalah dalam pelukan Cleopatra. Julius Caesar yang kemudiannya kembali ke Rom meninggalkan Cleopatra untuk memerintah Mesir bersama Ptolemy XIII. Perlu diketahui, pada masa itu Cleopatra mengandung anak Julius Caesar.

Apabila Cleopatra bersama anaknya itu datang ke Rom, Julius Caesar sangat gembira. Buktinya Julius Caesar meletakkan patung Cleopatra dalam kuil dan disembah bagaikan dewi. Dikatakan Cleopatra dan Julius Caesar sudah merancang untuk menggabungkan Mesir dan Rom dibawah memerintahan mereka. Hal ini akhirnya membawa kepada kematian Julius Caesar di dewan Senat.

Cleopatra kecewa dan kembali ke Mesir.

Kehadiran Marcus Antonius yang meminta bantuan untuk menyerang Parsi sekali lagi dilihat sebagai peluang untuk menguasai dunia. Hubungan itu mengzahirkan 3 orang anak. terdapat satu petikan menarik daripada Plutarch (penulis Yunani) :

Ketika Marc Antony sedang memancing ikan dan Cleopatra memerhatikan Marc Antony mengail jorannya dengan ikan kering. Marc Antony menarik Cleopatra dan Cleopatra menyindirnya, “Awak tak sepatutnya memancing sampah ini. Awak sepatutnya memancing jajahan dan empayar!”.

Konflik besar mula berlaku apabila Octivius mula menyedari bahawa Rom dan Mesir kini berada dalam kawalan Cleopatra dan Marcus. Beliau mengumpulkan bala tentera dan mula menyerang Mesir. Kekuatan angkatan tentera itu telah menakutkan Cleopatra dan beliau sedar bahawa beliau akan kalah. beliau telah bersembunyi.

Apabila Marcus Antonius gagal mencari Cleopatra (disangkanya telah mati), beliau akhirnya menikam dirinya. Beliau kemudiannya mati dalam pangkuan Cleopatra. Cleoptara kecewa dan mula memakai pakaian dewi isis sebagai lambang ketuhanan.

Cleoptara mati tidak lama selepas itu. Terdapat pelbagai versi menyatakan kematiannya. Versi yang paling kuat adalah beliau mati membunuh diri dengan patukan ular tedung di dada dan tangannya. Inilah cara dikatakan paling suci kerana ular merupakan penjaga bagi Firaun dan merujuk kepada keabadian.

Terdapat dalam lagenda bahawa Cleopatra cantik dari paras rupa tetapi bukti sejarah memberikan gambaran berlainan. Ahli sejarah mengatakan: Jika anda berada di pesta koktel, anda akan melihatnya sekali pandang dan tidak akan tertarik untuk memandang buat kali kedua.

Cleopatra tidak dirujuk sebagai perempuan santun atau lelaki sejati tetapi sebagai seorang individu yang didorong matlamat dengan penuh disiplin.

Beliau adalah  ratu yang telah membangunkan semula negaranya, seorang ratu yang aktif dan telah menjauhkan Mesir dari Rom selama 20 tahun. Ketika penghujung zaman pemerintahan Cleopatra, baginda telah memerintah dengan begitu cekap sehingga khazanahnya telah menyebabkan kadar bunga hutang telah menurun sebanyak 2/3 apabila di bawa masuk ke Rom.

Kini beliau digelar, wanita yang paling popular dan bijak. Itulah juga keabadian yang mungkin telah dipilih oleh beliau sendiri: abadi dan ternama dalam lipatan sejarah.

 

Advertisements

3 Respons to “MENCARI ZULKARNAIN : HARI KE-10 (MENGENANG CLEOPATRA)”

  1. Salam,
    Kebetulan saya juga pernah menulis tentang Cleopatra, dengan judul “Cleopatra, Ratu Cinta Yang (Tak) Jelita”. Informasi yang saya peroleh tidak jauh berbeda dengan apa yang ditulis Bang Syirfan, dengan sedikit perbedaan pada rincian. Beberapa foto kebetulan sama, yang saya petik dari Wikipedia.
    Selamat dan sukses, Bang Syirfan.

  2. Terima Kasih…

    Moga kita punya semangat seperti Cleopatra tetapi akal budi seperti apa yang kita pegang hari ini…

  3. Moga kita juga mmpunyai akhlak dn keperibadian serta kebijaksanaan sprti Nabi Muhammad dan para shbat nya dlm mmperjuang kan agama,,mereka juga manusia agung bkn sahaja di dalam lipatan sejarah dan Al-Quran malah mnjadi sebutan di langit..ALLAHUMMA AMIN..:):):)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: