Runtuh lagi!

Kejadian Kondominium Highland Towers runtuh di Hulu Kelang, pada 11 Disember 1993, yang meragut 48 nyawa.

Kejadian tanah runtuh yang menyebabkan 20 orang terbunuh manakala 22 cedera di jalan susur masuk ke Genting Highlands, kira-kira 200 meter dari Terowong Genting Sempah pada 3 Jun 1995.

 Kejadian tanah runtuh di lereng bukit Kilometer 303.8 Lebuh Raya Utara Selatan dekat kawasan hentian rehat Gua Tempurung, Ipoh yang mengorbankan seorang pemandu lori pada 6 Januari 1996

Kejadian banjir lumpur di Pos Dipang Kampong Sahom, Perak yang melenyapkan perkampungan Orang Asli pada 29 Ogos 1996 sehingga mengorbankan 44 nyawa.

Malapetaka kejadian tanah runtuh yang melibatkan banglo bekas Panglima Angkatan Tentera Jeneral (B) Tan Sri Ismail Omar di Taman Hillview pada 20 November 2002 yang turut mengorbankan 8 orang.

Baru-baru ini pula, 14 buah rumah banglo tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Jalan Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa. Empat terbunuh, 14 cedera manakala seorang lagi dikhuatiri terperangkap.  Dalam masa yang sama, deretan rumah di Jalan Wangsa 9, Bukit Antarabangsa mungkin boleh runtuh bila-bila masa. Selain itu, Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) bimbang dua tangki air besar terancam pecah..

Dalam semua rentetan peristiwa berdarah ini, kenapa kita masih tidak mahu mendengar bila sejarah bersuara!

Advertisements

3 Respons to “Runtuh lagi!”

  1. Sebenarnya kita ni tak sedar…tangan2 kitalah yg merosakkn semua ni..bila tjd sesuatu tangan2 inilah jg yg menuding jari menyalahkn sesiapa yg plg mudah utk ditelanjangkn kelemahannya..kita tak sedar…tangan2 inilah jg yg telah termaktub dlm Kitabullah..yg mampu menjahanamkn apa jg yg mhalang kehendaknya…tangan2 inilah jg yg mampu mengurus,mencegah,menghalang semua ini dari berlaku sebelum ianya berlalu.. yg berlaku berlalu.. yg menanti termanggu2.. yg merancang ragu2.. yg berangan hanya di awangan.. tanyalah tangan2 ini.. apa yg ia mampu lakukan..

  2. Sokong!

  3. bucungdotcom Says:

    Yeah, we live in a circle of sagas, in a sphere of life, trapped and the only way out is afterlife..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: