Terbang ke Sibu…

Sebentar lagi aku kembali terbang. Kali ini ke Sibu, Sarawak. Sekadar terbang untuk melengkapkan dokumentari “Rosly Dhobi” yang telah terkandas lebih dari setahun.

Dek kerana leka mencari Alexander (tokoh antarangsa), lupa pada Rosly Dhobi (tokoh tempatan). Namun cerita Rosly Dhobi tidak kurang hebatnya. Pada umur 16 tahun, beliau sudah bermimpi tentang kemerdekaan dan menyerahkan dirinya untuk negara. Siapa kita pada umur 16 tahun?

Kali ini, terbang ke Sibu turut bersama dengan tugasan lain. Aku akan menyampaikan ucapan kepada pelajar di SMK Agama Sibu. Permintaan yang dipohon ini tidak boleh aku elakkan. Maklumlah, ramai dari mereka adalah peminat “Alexander Bukan Zulkarnain”. heheheh. Tak sangka, aku ada peminat di Sibu.

Lama juga aku berfikir tentang isi ucapan yang nak disampaikan pada adik-adik di Sibu. Tapi peristiwa semalam membangkitkan idea. Setakat ini aku nak bercakap tentang – sejauh mana kita harus memahami diri dan sejarah. Menarik tak?

Jumpa di Sibu!

Advertisements

3 Respons to “Terbang ke Sibu…”

 1. otograf pls..

  malunya…

 2. sebaliktabir Says:

  Wah…….dah macam selebriti nih!
  Nak join boleh?

  Malu weiiiii

 3. very menarik.. saya pernah belajar sejarah masa form 4 and form 5.. tp sayangnya, ilmu itu tidak dihargai dan sekarang dah lupa bnyak dah 😦 itulah saya ketika berumur 16 tahun..

  after more than 10 years i came to realize a lot of things about history. history is important for us to understand that what we are now is from what has been shaped from the past. and what we are now will be shaping our future. we are the future of tomorrow.. but it is also important to appreciate the present… it’s not that hard though.. just stop and smell the coffee sometimes 🙂

  Betul… Sejarah adalah filosofi yang mengajar dengan contoh. Selamat menjamah sejarah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: