Apakah pekerjaan seorang Penerbit/ Pengarah?

Ada yang bertanya, sejauh mana senang dan sukarnya menjadi seorang penerbit/pengarah?

Mari aku  tunjukkan sedikit komen yang disampaikan pada aku lewat penerbitan Dokumentari – Rosly Dhobi yang akan menemui penonton hujung bulan ini.

Apa yang cuba aku sampaikan ialah, bagi setiap penerbit/pengarah setiap detik dan setiap visual/audio yang disiarkan mesti mencapai tahap yang telah ditetapkan.

Jika tidak, berhadapanlah dengan tekanan, kejian, sumpah seranah, dan seumpamanya.

Namun bila apa yang disiarkan menerima pujian, segala derita itu hilang. Senyum pun meleret sehingga projek lain pula yang datang…

Namun untuk terima pujian itu, bersedialah untuk dengan setiap yang kadang kala kita rasa – apalah sangat bezanya!

HI Syirfan, Thanks for making all the changes. But these are the final changes you should make on Rolsy Dhoby, and then you can straight dump out on a master and deliver.


1. Opening montage…end the music smoothly…you have cut it a bit  abruptly, so the music doesn’t end smoothly
2. KC has requested if you can remove all the spiral effects…that is when the old pictures swirl around…as in 04:34 and 06:10…just do a straight cut.
3. 05:48- It’s a pan of people protesting, and the last two
seconds is a hand board that a person is holding that talks about Anthony Brooke is no criminal …can you remove that one last 2 second, or dissolve the next shot in, or whatever…. for we never explain in our script who Anthony Brooke is,we only stick to James, Charles and Vyner Charles Brooke
4. 15:25- 15:42-You can loose the line….”there was one condition that they did not follow…which came to haunt them.”You can straight connect to VO21. So the VO20 would now read- The Brookes followed most of the conditions while they ruled Sarawak. They were one of the most colour oddities……. etc etc.
5. Please rescript VO13 a bit more effectively. As discussed over the phone.
6. VO22-16:33-You are showing visuals of tourists today in
Sarwak…does it match what your VO is saying…??
7. Why or why are you showing Rudy in all those effects?Just remove that introduction line to Rudy…I think you just don’t have the necessary visuals. This is the only tacky part of the entire docu!!
8. VO26-As soon as you come out of the break, just add three words, VO26- The Rukun 13, a part of PPM, a special secret society…” Basically just link PPM and Rukun 13 for new viewers. 9. 19:50-Can you please flip the frame of Tahar Joni from right to left. He comes left of frame all through the film, except for this one SOT which is weird.
10. Is it my imagination, it must be, but please reassure me, but is the last shot leading up to break 3, the murder sequence of Duncan Steward ,is it burnt out and our of focus?
11. 34:16- Your VO mentions 2nd March 1950, while you show a newspaper clipping that mentions a date in January. Can you please recheck?
12. Just a question, why do you have the Merdeka visuals in the end? Its not connected , or are you trying to tell something that I haven’t understood.

All the changes above are really minor. Please incorporate these changes while you do the final VO and send me a final copy once all is done.

Good job done Syirfan, seriously, this film turned out to be far better than expected.

Many thanks

untuk itu, ada sesiapa yang nak menolong menyiapkan dokumenteri ini?

5 Respons to “Apakah pekerjaan seorang Penerbit/ Pengarah?”

  1. bucungdotcom Says:

    Syir,
    Aku leh tulung. Tapi, VO tu menatang apa ya. Kaki dia ada berapa, badan dia berbulu tak

    Dan…
    kui, kui, kui….

  2. bang, tolong bg sokongan moral boleh lah! tolong juga kan… hehehe..

    Liz,
    Terima kasihlah atas kesudian…

  3. sebaliktabir Says:

    hehehe…minor changes ke tuh???
    chaiyok!!!!

    bro, itu yang mengalir air mata tu…

  4. mak ai…mengelabar beruk betul la macam tuh…hello…where’s the natural and talent seseorang tu kalau semua nak kena ikut sedesing bunyi…tak dapet nolongnya…suruh dia je la yang edit atau pergi reshoot…;p

    heheheheh

  5. noraitusaya Says:

    Ah banyak cekadakkan die tu… CAM penah sampai 14 changes.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: