pencarian kisahnya pun bermula…

sybil

Sybil Kathigasu

Mungkin ramai telah sedia mengetahui bahawa saya sedang dalam rangka usaha untuk menzahirkan sebuah lagi dokumentari sejarah. Subjek saya kali ini adalah Sybil Kathigasu. Dalam asas kajian ini, jelas masalah besar yang perlu saya hadapi iaitu membawa seorang watak (hero) dalam masyarakat yang langsung tidak mengenalinya.

Mungkin agak logik bila masyarakat negara ini tidak langsung mengenali tokoh ini. Saya masih boleh menerima bila penduduk Perak sendiri tidak mengenali seseorang yang telah memberi sumbangan besar pada zaman Jepun, komunis dan British. Namun sukar untuk saya hadam bila penggiat dan pengkaji sejarah Perak sendiri kelabu dengan cerita tokoh ini.

Walaupun banyak cerita lisan berbaur negatif yang berputar pada tokoh ini, namun sumbangannya tidak boleh dinafikan walaupun sedikit. Beliau tetap telah menyumbang sesuatu.

Kini saya perlu memperkenalkan dahulu siapakah Sybil Kathigasu, penerima Anugerah “George Medal” atas keberaniannya. Beliau adalah penerima wanita tunggal negara yang pernah menerima anugerah dari kerajaan British itu. Ini adalah ceritanya…

Sybil Daly dilahirkan pada 1899 dan kemudiaanya berkahwin dengan Dr. Abdon Clement Kathigasu. Selepas berkahwin beliau mengunakan nama Sybil Kathigasu. Memperoleh 2 orang anak – Olga Kathigasu dan Dawn Kathigasu. Dalam masa yang sama membesarkan seorang anak angkat, William Pillay.

Pada peringkat awal, Sybil bertugas sebagai jururawat dan bidan di Ipoh. Beliau dan suaminya bertugas di klinik no 141, Jalan Brewster (kini dikenali sebagai jalan Sultan Idris Shah) bermula pada tahun 1926. Perlu diketahui pada masa itu hanya 4 orang doktor sahaja yang ada di Ipoh. Sybil dikenali sebagai seorang bidan yang baik.

Kebolehannya menguasai bahasa Kantonis banyak membantu komunikasi antara beliau dan pesakit. Namun kebolehan itulah yang suatu masa nanti akan mengubah takdir hidup beliau dan keluarganya.

Semuanya berubah sejurus kemasukan Jepun ke tanah Melayu. Oleh kerana Ipoh diserang hebat oleh tentera Jepun, mereka sekeluarga berpindah di Papan dan membuka klinik di sana. Di sinilah kisah kehebatan wanita ini bermula…

 

(bersambung)

 

 

 

Advertisements

Satu Respons to “pencarian kisahnya pun bermula…”

  1. Salam..

    Boleh dikatakan paparan atau dokumentari di atas amat menarik, saya ternanti2 sambungan cerita tersebut..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: