Seribu Cerita di Terminal 3, Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing

 

Saya mungkin insan bertuah yang pernah berada di beberapa Lapangan Terbang seluruh dunia. Namun berada di Terminal 3, Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing paling terkesan dalam pengalaman hidup.

Saya dan isteri berpeluang mengunjungi Beijing baru-baru ini. Semuanya berlangsung dengan keadaan yang cukup baik dan menarik. Namun rupanya cerita deritanya bermula apabila kami mahu pulang ke Malaysia. Penerbangan yang dijadualkan pada mulanya di tunda atas alasan salji tebal. Tidak lama kemudian penerbangan tersebut dibatalkan terus.

Keadaan tiba-tiba menjadi kucar-kacir. Kesemua penerbangan hari tersebut dibatalkan. Kami semuanya terperangkap di Terminal 3. Tidak ada maklumat yang dikeluarkan oleh pihak tertentu. Hampir kesemua penumpang berpusu-pusu ke kaunter pertanyaan bertanyakan nasib mereka. Tarik menarik, beberapa siri pergaduhan berlaku. Kesukaran bertambah bila pihak lapangan terbang gagal memberi maklumat yang memuaskan. Lebih-lebih lagi mereka semua sangat kurang fasih berbahasa Inggeris. 

Selepas beratur lebih 4 jam, akhirnya saya berjaya berada di hadapan kaunter tiket untuk mendapatkan tiket penerbangan paling awal keesokkan harinya. Kami dijanjikan dengan penerbangan esok petang. Ini bermakna kami terpaksa berada di lapangan terbang ini lebih dari 24 lagi.

Derita kami mula bertambah bila pihak pengurup wang tidak mahu menerima wang Malaysia untuk pertukaran ke matawang China. Mereka hanya mahu menerima Dollar atau Euro. Poket saya hanya punya wang RM. Nasib baik ada penumpang yang sudi menukarkan duit. Dapatlah saya menukar RM 35 untuk 70 Renminbi / ChiNa Yuan. Tidak cukup sebenarnya untuk kami berdua, tapi bolehlah dari tiada langsung.

Kesejukan mula menggigit pada sebelam malam. Dilaporkan suhu telah mencecah -15 darjah Celcius. Di luar salji makin tebal. Makanan yang kami boleh beli hanyalah sebungkus mee segera setiap seorang. Sebungkus bernilai 8 Yuan. Makanan lain tidak pasti status halalnya. Laporan televisyen menyatakan bahawa Beijing lumpuh akibat salji tebal yang tidak terjangka itu. Inilah salji paling teruk sejak 60 tahun. Kami pula hanya mengenang nasib tidur diatas simen malam ini. Malang bertambah bila menjelang 12 malam, pihak lapangan terbang telah menutup sistem pemanas mereka. Kami semua kesejukan dan kelaparan.

Malam itu terminal 3 bagaikan sebuah bilik tidur yang besar. Di mana sahaja ada sahaja yang terbaring. Dalam kesejukan salji dan kedinginan lantai simen, kami tidur dengan mimpi ngeri…

Awal pagi, masih ramai yang terbaring di sana-sini. Kasihan pada anak-anak yang tidak faham apa-apa. Bersyukur juga kami berdua kerana tidak membawa anak-anak bersama. Sekali lagi, mee segera jadi makanan.

Tengahari itu kami sudah siap sedia untuk mendaftar masuk. Hanya ada beberapa kaunter sahaja yang dibuka. Sekali lagi beberapa siri pergaduhan berlaku. Tolak menolak berlaku di mana sahaja. Semuanya tidak sabar untuk mendapatkan tiket. Ia sesuatu yang cukup menjelekkan.

Bila tiba di hadapan kaunter, saya merasakan nasib derita kami berdua akan berakhir. Rupanya tidak begitu. Janji yang diberikan oleh pihak penerbangan gagal mereka tepati. Kami tidak mendapat tiket yang dikehendaki. Saya tiada pilihan lain selain berkeras. Hasilnya, saya mendapat satu tiket untuk terbang ke Malaysia. Hanya satu tiket untuk kami berdua.

Pastinya saya mengambil keputusan untuk menghantar isteri saya pulang dahulu. Mungkin itu yang terbaik kerana beliau boleh membantu dari Malaysia nanti. Paling kurang keluarga di Malaysia mendapat maklumat tentang nasib kami di sini. Pastinya anak-anak di Malaysia akan kerisauan lebih-lebih lagi mereka sepatutnya sudah mendaftar di sekolah mereka. Isteri saya pula harus mendaftar di UPM bila permohonan untuk melanjutkan pelajaran diluluskan.

Akhirnya, 7 petang itu isteri saya terbang ke Malaysia. Terbang dengan membawa beg-beg kami serta harapan. Saya pula masih berada di terminal 3 dan tidak tahu bila akan mendapat tiket untuk pulang di Malaysia. Dalam poket hanya ada 20 Yuan dan kredit telefon yang hanya mengizinkan saya menghantar 4 mesej sahaja lagi.

Salji masih lebat di luar. Suasana terminal 3 masih kucar-kacir. Ada bebeberapa siri pergaduhan lagi.

apa yang perlu saya buat sekarang?

BERSAMBUNG…

Advertisements

3 Respons to “Seribu Cerita di Terminal 3, Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing”

  1. seronoknye kesana..mungkin sy pon akn kesana januari 2011..boleh tak awak bg sedikit nasihat ape yg perlu sy sediakan utk kesana..dari segi mental dan apa-apa shj..hehe..terima kasih..

  2. Atin,
    KAlau pergi ke sana januari nanti, rasanya masih musim sejuk. Rezeki baik salji akan turun. Sediakan baju sejuk dan duit untuk shopping.. hehehe

  3. […] Jika berminat untuk mengikuti cerita dan derita saya apabila terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing, singgahlah di sini. Klik sini dan nikmati sambungannya. […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: