Bila Allah Permudahkan Segala…

Salam,

Selesai sudah kembara Iman saya. Kembara yang memakan masa hampir 40 hari rasanya terlalu singgat. Rasanya debar kali pertama itu pun masih berdetap lagi.

Namun apa yang ingin saya kongsikan dengan rakan semua adalah sebuah hakikat bahawa kita manusia adalah terlalu kecil di sisi-Nya. Allah itu Maha Besar, Maha Mengetahui.

Allah punya kuasa ketetapan yang tiada taranya. Bila Allah berkehendak, maka jadilah…

Maka terjadilah kembara ini. Saya dihantar tuhan untuk berada di rumahnya. Untuk merasai betapa agungnya Dia.

Saya sebagai manusia yang punya sisa dosa yang tak terkira banyaknya pasti cukup gentar apabila mengetahui akan menjadi tetamu Allah untuk musim Haji ini. Saya cukup gentar. Bayangkan, pada usia 34 tahun saya diizinkan tuhan untuk menjadi Duyyuf Ar-Rahman – tetamu Allah.

Garis-garis hitam yang tercatat dalam diri rasanya masih belum terpadam. Lantas bagaimana mungkin saya mampu untuk berdiri di hadapan Kaabah sambil berkata -“saya insan yang suci datang pada mu, Allah”.

Untuk itu saya sering mempersoalkan kemampuan diri. Membuat penilaian semula. Akhirnya saya pasrah. Saya sedar bahawa Allah punya perancangan yang cukup istimewa untuk saya.

Hanya yang perlu saya sediakan untuk diri adalah keyakinan dan kepasrahan. Yakin untuk menikmati kembara ini dan pasrah atas apa sahaja yang bakal Allah tunjukkan nanti di tanah suci.

Apa lagi yang boleh saya ucapkan -” Ya Allah, permudahkan segala urusanku…”

Atas apa yang berlaku pada diri saya, saya kemudian akui bahawa tuhan itu mendengar setiap rintihan. Syukur, Allah perkenankan permintaan saya.

Segala urusan kerja dan urusan menunaikan haji di tanah suci berlangsung dengan jayanya. Allah benar-benar permudahkan segala urusan. Allah sentiasa beri peluang dan ruang. Sentiasa beri kesempatan pada setiap kesukaran dan kesempitan.

Allah beri layanan yang cukup istimewa pada saya. Hingga tika ini saya sering sebak bila mengenangkan setiap apa yang berlaku di tanah suci. Sukar untuk saya gambarkan satu persatu, tapi cukuplah saya katakan bahawa menjadi tetamu Allah adalah satu penghargaan yang cukup bernilai.

Bila Allah permudahkan lagi urusan itu, kita akan berasa betapa kecilnya kita. Allah memang punya ketetapan yang maha luar biasa. Lantas, apa yang saya sembahkan kembali pada-Nya?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: